top of page

Total Kalça Protezi

Total Kalça Protezi ameliyatında, ağrıyı ortadan kaldırmak ve eklem hareketini eski haline getirmek için kalça ekleminin tamamı veya bir kısmı yapay bir cihazla (protez) değiştirilir.

 

Ameliyat Süreci

Kalça eklemini ortaya çıkarmak için kalça ekleminin arka-yan kısmından (duruma göre bazen önden) bir kesi yapılır.

Asetabulum (yuva), raspa adı verilen özel bir alet kullanılarak hazırlanır. Asetabular bileşen daha sonra yuvaya yerleştirilir. Bu yerleştirme işlemi genellikle vidalarla güçlendirilir, nadiren de kemik çimentosu kullanılır. Daha sonra asetabular komponentin içine plastik, metal veya seramik malzemeden yapılabilen bir astar yerleştirilir.

Femur (uyluk kemiği) daha sonra hazırlanır. Artritli ya da bozulmuş femur başı kesilir ve yeni metal femoral bileşene tam olarak uyması için özel aletler kullanılarak kemik hazırlanır. Femoral bileşen daha sonra femura yerleştirilir. Bu, kemik kalitesi ve cerrahın tercihi gibi bir dizi faktöre bağlı olarak, çoğunlukla sıkıştırılarak kemiğe oturtulabilir veya seyrek olarak çimentolanabilir. Femur başı bileşeni daha sonra femur gövdesi üzerine yerleştirilir. Bu metal veya seramikten yapılabilir.

Kalça ekleminde femur başı yuvaya yerleştirilir. Daha sonra kaslar ve yumuşak dokular dikkatlice kapatılır.

Ameliyatın faydaları şunları içerir:

Azaltılmış ya da tamamen biten kalça ağrısı

Artan hareketlilik ve hareket

Şekil bozukluğunun düzeltilmesi

Bacak uzunluğunun eşitlenmesi (garanti edilmez)

Artan bacak gücü

İyileştirilmiş yaşam kalitesi, normal aktivitelere dönme yeteneği

Gece uyurken ağrı olmaz

Revizyon Kalça Protezi

Bu ameliyatın nedeni, önceki kalça protezinizin bir kısmının veya tamamının değiştirilmesi gerektiğidir. Bu operasyon, çok küçük ayarlamalardan protezin bir kısmını ya da tamamını değiştiren büyük operasyonlara kadar değişir. Bu nedenle sorunun doğru olarak ortaya koyulması ve buna göre ameliyatın planlanması önem arz eder.

Ameliyat Öncesi

Tüm ameliyat hazırlıklarının ameliyat öncesi en fazla 1 ay içinde yapılmış olması gerekir. Bu süreçte bir anestezi uzmanı ameliyata hazırlığınızı sağlayacak uygunluğunuzu değerlendirecektir.

Ameliyattan bir hafta önce tüm iltihap önleyici (antibiyotik), balık yağı takviyeleri ve diğer kan sulandırıcı ilaçları kesmenizi öneririz. Takip eden doktorunuz diğer reçeteli ilaçlarla ilgili önerilerde bulunacaktır.

Ameliyat Sonrası

Hastanede yatış süreniz genellikle 1-3 gün arasında değişecektir. Ameliyat sonrası yürütme, egzersizlerin öğretilmesi ve yara kontrolü sonrası taburcu olursunuz. Bunu ayakta fizik tedavi izleyecektir. Yara bakımı ve 2 hafta sonra dikişlerin alınması sonrası ilk kontrolünüz ameliyattan altı hafta sonra olacaktır.

Bireysel iyileşmeye bağlı olarak değişebilmekle birlikte, ortalama olarak işe geri dönüşünüz yaklaşık altı ila sekiz hafta sonra olacaktır. Hastaların çoğu, ameliyattan sonraki on iki hafta içinde spor aktivitelerinin çoğuna devam edebilecektir.

bottom of page