top of page

Kalça veya diz protezi ameliyatını geciktirmek doğru mu?



Yeni kılavuzlara göre, orta veya şiddetli derecede diz ya da kalça kireçlenmesi olan ve protez cerrahisi gereken hastalarda, bir veya daha fazla ameliyatsız tedavi yeterli yarar sağlamadıysa bu hastalarda cerrahi tedavi uygulanmalıdır.


Birçok hasta ameliyatsız tedaviyi tamamladıktan sonra, orta ila şiddetli ağrıya ve işlev kaybına rağmen çeşitli gerekçelerle ameliyatı ertelemektedir. Oysa hem doktor hem de hasta tarafından ortak bir karar verme neticesi ameliyat kararı verildiyse cerrahi tedavi geciktirilmemelidir.


Ameliyat genelde aşırı sigara kullanımı, obezite veya düzensiz diyabet nedeniyle geciktirilebilir. Obezite tek başına eklem protezini geciktrmek için bir neden değildir. Kesin bir değer olmasa da, vücut kitle indeksi 40 üzeri olan hastaların ameliyatın yan etki riskinin arttığı konusunda bilgilendirilmeleri gerekir. Bunun yanında obezite cerrahisi geçiren hastalarda da protez cerrahisi yan etkileri olabilmektedir. Bu hastaların ameliyat öncesi kilo vermeleri teşvik edilmelidir.


Eklem protez cerrahisi, sigaranın bırakılması ya da azaltılması, şeker hastalarında kontrolün sağlanması amacıyla da geciktirilebilir. Ancak şiddetli deformitesi, kemik kaybı veya nöropatik eklemi olan hastalarda eklem protezi geciktirilmemelidir.


En önemlisi, ameliyat kararının doktor ve hasta arasında ortak bir karar olması gerektiğidir.

99 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
makaleler
bottom of page